Cultural

„Eminescu trăiește prin noi”

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că a rânduit să ducem la bun sfârșit și ediția a cincea a evenimentului „Eminescu trăiește prin noi”, organizat de asociația noastră în colaborare cu Muzeul Județean, Botoșani. Cu fiecare nouă ediție, încercăm să-l sărbătorim pe voievodul Mihai Eminescu cântându-l, recitându-l, jucându-i opera dramatică, purtându-l în inimi și în gânduri, dar mai ales, aducându-l în atenția copiilor și a tinerilor români care au nevoie de opera eminesciană pentru a-și înțelege cu adevărat menirea istorică.

Ca români, ca botoșăneni, avem datoria de a-l cinsti pe cel care ne este sau care ar trebui să ne fie cel mai înalt ideal de românism.Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, în cadrul spectacolului omagial „Eminescu trăiește prin noi”, ediția a V-a, trupa de teatru antic „KATHARSIS”, coordonată de prof. Dr. Coca Dorica, a evidențiat vitregita operă dramatică eminesciană prin piesa de teatru ”Decebal”. Spectacolul a avut loc la Muzeul Județean de Istorie, Botoșani și a inclus și momente poetice ale elevilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani, pregătite de prof. Țifrea Corina, precum și ale elevilor de la Școala „Ștefan cel Mare”, profesor coordonator Cărăușu Alina.Destinul operei dramatice eminesciene a fost vitreg, aşa cum a fost şi viaţa autorului ei. Tocmai de aceea, Trupa de Teatru Antic KATHARSIS a vrut să repare această greșeală a istoriei, punând în scenă, poemul dramatic Decebal. Acest poem constituie subiectul de meditaţie a poetului la actul istoric al confluenţei dintre moartea unei naţii şi naşterea alteia din proprie cenuşă, momentul Phönix al neamul românesc.

La eveniment au fost prezenți aproximativ o sută de botoșăneni, cei mai mulți dintre ei, copii, cu toții dornici de a cinsti memoria lui Mihai Eminescu.Tineri entuziaști, cu adevărat frumoși și inimoși, deosebit de bine pregătiți de către profesorii coordonatori. Uitându-ne la ei, ne-am oglindit privirile în ochii luminoși ai României de mâine. Pentru că dacă ne raportăm la cuvintele lui John W. Whitehead, mesajul pe care îl transmitem lumii de mâine prin acești copii este unul plin de speranță și de credință curată.La mulți și veșnici ani în viața noastră, Mihai Eminescu! Trăiască Nația!

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.