Societatea românească încotro?
Fiecare societate își creează modele proprii de personalitate în conformitate cu statutul și sistemul de valori pe care își fundamentează dezvoltarea potrivit cu idealurile și obiectivele stabilite pe termen mediu și lung.
Ce am putea spune, așadar, despre modelele pe care societatea noastră le propune? Aflăm în fiecare zi despre copii – cu vârste din ce în ce mai fragede – care ajung la urgențe în stare avansată de ebrietate, aproape în comă alcoolică. Care este situația și cum ne poziționăm, de fapt, ca societate în ceea ce privește expunerea minorilor la alcool, țigări, jocuri de noroc etc.?
Vânzarea de alcool către minori este interzisă, și totuși, în România, 78% dintre tinerii de 16 ani și 42% dintre minorii români cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani au consumat alcool cel puțin o dată.
Vânzarea de tutun către minori este interzisă, și totuși, în România, „14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun, iar 70,7% dintre aceștia, afirmă că și-au cumpărat țigările de la magazin, adică au provenit din sursă legală. Aproape 80% dintre copii (78,4%) afirmă că nu au fost împiedicați să cumpere țigări din cauza vârstei, iar 39,9% au putut cumpăra chiar țigări la bucată, deși acest lucru este interzis de mai mult de 10 ani!” Sursa Hotnews.
În capitală s-au înregistrat cazuri de copii cu vârste cuprinse între 6 (șase) și 7 (șapte) ani!!! care au consumat etnobotanice! Copiii cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani reprezintă cea mai importantă grupă de vârstă în ceea ce privește debutul în consumul de cannabis cu un procent de 49.9%.
Legea interzice accesul tinerilor sub 18 ani în agențiile de pariuri, și totuși, în România, 13% dintre elevi şi-au pierdut banii la jocuri de noroc în ultimii ani.
Și, din păcate, lista poate continua…
Diageo, cel mai mare producător și distribuitor de băuturi alcoolice din lume, a anunțat rezultatele unui chestionar aplicat la nivel regional în România, Republica Cehă și Ungaria. Chestionarul, alcătuit din 10 întrebări, face parte din campania DRINKiQ, care își propune să crească gradul de conștientizare a importantei consumului responsabil de alcool. Până în prezent, testul a fost completat de peste 8.000 de români și de 13.000 de persoane din Ungaria și Cehia.
Rezultatele chestionarului DRINKiQ scot în evidență următoarele concluzii interesante:
Copiii și consumul de alcool – 35% dintre români consideră că alcoolul consumat în cantități mici de către copii îi poate ajuta pe aceștia să devină consumatori mai responsabili de alcool pe viitor. 16% dintre cehi și 11% dintre maghiari au aceeași părere. Conform specialiștilor, copiii și adolescenții nu ar trebui să bea alcool niciodată. Consumul de alcool la o vârstă fragedă poate fi foarte dăunator, fiind asociat cu efecte negative asupra dezvoltării creierului și creșterea riscului de boli mintale, intoxicații cu alcool, vătămări și accidente. Un studiu realizat de Agenția Națională Antidrog în școlile din România a arătat că procentul de elevi care consumă alcool este unul îngrijorător. 82% dintre ei au recunoscut că fac acest lucru, iar 7% dintre ei au suferit și intoxicații. Vârsta medie la care tinerii români încep să consume alcool, adică 13 ani, este mult mai scăzută decât media europeană. Sursa www.nonguvernamental.org.
E bine că înăsprim legislația în vigoare, dar cred că mai important ar fi să începem să o punem în aplicare. Apropo, când ați auzit de ultimul bar sau magazin amendat sau închis pentru că a vândut țigări unor copii?
Ca o concluzie amară, putem spune că suntem o societate care rămâne impasibilă atunci când, sub ochii noștri, copiii cad pradă unor vicii cu consecințe dintre cele mai grave. Mai mult, conștient sau nu, suntem parte din mașinăria infernală care profită de pe urma slăbiciunilor acestor copii.
Să nu ne mai plângem, așadar, de copiii care beau, fumează, se droghează și joacă la pariuri de la vârste foarte fragede, atâta timp cât noi înșine îi încurajăm să facă aceste lucruri.
Cât timp unul din trei români consideră că este normal ca un minor să consume alcool, șansele ca societatea românească să se însănătoșească sunt extrem de mici.
Cred că pentru a-i găsi pe cei vinovați de coruperea și vicierea tinerilor români nu avem decât să ne uităm în oglindă. Și să începem să ne schimbăm fiecare în parte, pentru ca, într-un final, să ne schimbăm ca societate.